Fysisk och psykiskt våld

Fysisk och psykiskt våld, mobbning

-Var går gränsen mellan skoj och mobbning? Den kan tyvärr vara ganska svår att se. En tumregel att gå efter är hur mottagaren uppfattar det hela. Dennes känslor är det avgörande inte hur vi eller andra uppfattar det.

Det är också viktigt att du inte uppmuntrar till mobbning. Vad jag säger och gör kan vara det som blir starten till mobbning. Akta dig så inte din kritik uppfattas som personangrepp. Mobbning kan bestå av fysiska handlingar, tex. knuffar, slag och sparkar eller psykiska, med hjälp av ord hota, håna, säga elaka saker, tex. nedvärderade könsord. Mobbning kan också uttryckas med miner, gester, att vända ryggen. Vissa smeknamn kanske inte borde före komma, då de kan på sikt skada spelaren.

Vi får inte acceptera ett sådana handlingar. Alla tränare måste ta ett vuxenansvar. Ibland kan det vara svårt att upptäcka. Om en spelare slutar tar vi kanske ingen notis om det. Det kan bero på många saker att en spelare inte längre vill fortsätta. Skulle det bero på att någon eller några mobbar denne så är det viktigt att ta i det innan spelaren slutar. Det är viktigt att ha en handlings plan för hur man handskas med dessa frågor. Den som blir utsatt kan detta förstöra många drömmar och bidra till mycket lidande.

Det är också viktigt att man tar upp detta med spelarna och de aktiva innan något har inträffat. Skapa en policy i klubben som alla känner till. Det kan innefatta andra delar också. Språkbruk talar man mycket om nu, när det gång på gång inträffar tråkigheter på planen. Spelare spottar och svär. Många klubbar har tagit i frågan och skapat nolltolerans. Här är det viktigt att vi som ledare går i bräschen.

Skrivet av Per Axelsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *