Schysst spel?

Kan man spela schysst och ändå lyckas nå till toppen? Att alltid balansera på gränsen till vad som inte är tillåtet är vardagsmat i de allra högsta ligorna.

Många kommentatorer uppmuntrar ett sådant beteende. Alla som ger sig in i leken är väl medvetna om detta. Problemet är när det går ner i åldrarna. När unga spelare tänjer på gränserna och lär sig spela fult.
Konsekvenserna kan bli ödesdigra. När jag föreläser i dessa ämnen brukar jag ta upp denna problematik. I vissa sporter tar man en faul i lägen som annars skulle leda till poäng eller när någon river ner en spelare i målområdet. Var går gränsen till rent spel?
Priser som delas ut till de lag som spelar justast uppfattas av vissa som töntpriser som inte är värda att vinna. De tuffaste lagen och de spelare som har flest utvisningsminuter är de som oftast kommer ut i media.
Jag har spelat amerikansk fotboll i många år. Det är en tuff sport som för många upplevs som brutal och hård. Jag har alltid spelat stenhårt och gått in i tacklingar med full kraft. Under min tid som aktiv har jag alltid varit mån om att spela hårt men juste. Visst har det hänt att vissa spelare jag mött har skadat sig allvarligt men det har aldrig varit på grund av orent spel. Jag skulle ha svårt med tanken av att ha skadat någon medvetet, för att mitt lag skulle vinna.
Jag tror att det behövs idoler som kliver fram och visar de yngre spelarna vad som är accepterat. Bra förebilder som uppmuntrar fair play men som ändå kan visa på att man kan vara en vinnare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *